Het bijzondere Zeepaardje


Dit prachtige diertje leeft langs de kust in mangroves en koraalriffen over de gehele wereld. Veruit de meeste van de 35 soorten komen voornamelijk in tropische en subtropische gebieden voor. 

Wist jij dit al over het zeepaardje?

Het zeepaardje is een vis. Het is de enige vis die rechtop zwemt. Hij is een vis omdat hij vinnen heeft en hij door middel van zijn kieuwen ademt.

Zeepaardjes hebben geen schubben, maar rijen knobbels of stekels, ook wel 'beenringen' genoemd. Hierdoor heeft een zeepaardje zowel een inwendig als uitwendig skelet en is hij voor veel dieren te hard om op te eten.  De rugvin wordt gebruikt voor stuwing, en de borstvinnen worden gebruikt om te sturen.

Weet je dat het grootste zeepaardje wel 40 cm groot kan worden? Het 'blad-zeedraakje' is een van de grootste exemplaren. Uit zijn lichaam lijken blaadjes te groeien.
Het kleinste zeepaardje, het 'dwergzeepaardje', is nog geen centimeter groot. Deze soort heeft een soort pokjes over zijn lichaam.
Zeepaardjes kunnen slecht zwemmen, je ziet ze soms nauwelijks vooruitkomen. Het dwergzeepaardje doet wel een uur over 1 meter!

Boven: het blad-zeedraakje     Onder: het dwergzeepaardje
Boven: het blad-zeedraakje Onder: het dwergzeepaardje

Zeepaardjes kunnen, net als kameleons, hun kleur aanpassen aan de omgeving of aan hun humeur en ook hun ogen kunnen onafhankelijk van elkaar bewegen. ze kunnen dus hun hele omgeving goed in de gaten houden, net als de kameleon. 

Het paringsritueel van zeepaardjes is heel bijzonder. Het vrouwtje en het mannetje verstrengelen hun staartjes met elkaar. Het vrouwtje doet haar eitjes in de broedbuidel van het mannetje. Hij bevrucht daarna de eitjes en broedt ze uiteindelijk uit.
Als de baby zeepaardjes klaar zijn om geboren te worden, houdt papa zich met zijn staartje vast aan een stukje koraal of zeegras en wiebelt hij zachtjes op en neer. Hij baart vervolgens zijn kleintjes levend.

Aangezien het mannetje belast is met het uitbroeden van de jongen, kan het vrouwtje direct weer beginnen met het produceren van nieuwe eitjes. Het omgekeerde rollenpatroon leidt er toe dat bij zeepaardjes vooral de vrouwtjes vechten om een mannetje en niet andersom, zoals bij alle andere vissen.

Watch a Seahorse Give Birth to 2,000 Babies | National Geographic

Twee soorten komen voor in de Noordzee: het 'kortsnuitzeepaardje' en het 'langsnuitzeepaardje'. Zij worden regelmatig aangetroffen in Nederland en België.


Links: het langsnuitzeepaardje      Rechts: het kortsnuitzeepaardje
Links: het langsnuitzeepaardje Rechts: het kortsnuitzeepaardje

Zijn het geen bijzondere vissen, deze zeepaardjes? Wij zijn er in ieder geval dol op!

Meest recente posts

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

In de kijker

Wil jij met je maatje ook een keer in ons magazine?

Meld je dan hier aan om in Maatje van de Maand te komen.

Meld je aan