De wetenschappelijke naam is Agapornis.
Deze naam is gevormd uit het Griekse agapein = liefkozen en ornis = vogel. Meestal worden ze Dwergpapegaaien of Love Birds genoemd.
Dwergpapegaaien komen uitsluitend in Afrika voor. Ze zijn ongeveer 13–14 cm groot, hun gewicht bedraagt 40-60 gram, de snavel is relatief groot in vergelijking met de rest van hun lichaam, en ze hebben een stomp staartje. Hierdoor vormen dwergpapegaaien de kleinste papegaaiensoort ter wereld. Omdat ze in grote mate gefokt worden als huisdier, kunnen ze behoorlijk verschillen in kleur.
Lees hier het verhaal van Oki:
"Mijn naam is Oki en mijn vrouwtje heet Doki. Ons baasje vond dat heel goed bij ons passen. Ik ben stápelverliefd op mijn vrouwtje. Zij is de allermooiste van de allermooiste! Ik blijf mijn hele leven bij haar, dat voel ik.
We hebben een fijne grote kooi waarin we kunnen klimmen, op zijn kop hangen en schommelen. Er hangen ook veel speeltjes in onze kooi, zelfs een touw dat van de ene naar de andere kant van de kooi gaat. Soms doen we een wedstrijdje wie er het eerst aan de overkant is.
Ons baasje heeft ook een rustig hoekje gemaakt, een soort tentje met een nestkastje waar Doki en ik samen kunnen knuffelen. Dat hoeft niet iedereen te zien. We vallen áltijd samen, tegen elkaar aan, in slaap.
Elke dag, als ons baasje thuiskomt, fluit hij een speciaal deuntje. Een deuntje dat Doki en ik inmiddels goed kennen en ook terug kunnen fluiten. Wij klimmen dan meteen naar de voorkant van de kooi en roepen hem, want voordat hij zelf gaat eten geeft hij ons altijd eerst lekkere groentjes. Meestal komt hij snel, en zegt hij "Shhht; niet te hard roepen Oki Doki, denk aan de buren!"
's Avonds, als het baasje televisie kijkt, mogen wij los. Dat is zó leuk, daar kijken we echt naar uit!
Ons baasje heeft van alles gemaakt waar we op kunnen klimmen en we mogen dan ook in bad! Af en toe valt er dan wel eens een poepje, maar ons baasje is nooit boos.
Het liefst klimmen wij langs de broekspijp van ons baasje helemaal naar boven. Wij doen dat met onze snavel. En als we uiteindelijk op zijn schouders zitten is het knuffeltijd!! Ik zit altijd naast zijn oor en lik die ook graag schoon. Doki gaat soms zelfs op zijn hoofd zitten en wast zijn haar, of ze valt in slaap. Meestal kwetter ik zachtjes lieve woordjes in het oor van mijn baasje. We zijn dol op hem.
Als ons baasje zegt: "tijd om te gaan slapen Oki Doki", dan krijgen we een bakje met fruit in onze kooi en dan weten we niet hoe snel we weer naar binnen willen. We eten graag fruit en groentjes, maar ook pellets en verschillende zaden.
Wij zijn erg gehecht aan ons baasje. Sinds kort heeft ons baasje óók een vrouwtje. Daar moesten we wel even aan wennen. Maar het vrouwtje maakt de leukste puzzeltjes voor Doki en voor mij. Wij zijn heel slim, want we lossen ze altijd op! Zij vindt het heel fijn om met ons te knuffelen en ons te aaien. We vallen bijna altijd in slaap als ze dat doet".
Conclusie: dwergpapegaaien zijn prachtige, aanhankelijke vogels die een sterk gevoel van kameraadschap en liefde bieden. Het zijn geweldige huisdieren, maar het zijn ook levendige en actieve vogels die veel ruimte en aandacht nodig hebben. Met de juiste zorg kunnen jij en je vogelmaatjes genieten van vele gelukkige jaren samen.
Overwegingen bij het houden van dwergpapegaaien
Als je overweegt om dwergpapegaaitjes in huis te nemen, zijn hier enkele belangrijke overwegingen:
- Levensduur: Dwergpapegaaien kunnen tot 10-15 jaar leven, dus het is een langetermijnverbintenis.
- Sociaal: Ze zijn zeer sociale dieren en hebben veel interactie nodig. Overweeg om een paartje te kopen, zodat ze gezelschap hebben. Socialiseer ze goed, zodat ze niet uit boosheid in je hand bijten (ze kunnen tot bloedens toe bijten). Ze doen als vooral als ze zich niet veilig voelen.
- Plaats: Hoewel ze uit het warme Afrika komen, kunnen ze niet goed tegen direct zonlicht en tocht. Hou daar rekening mee als je beslist waar je hun kooi neerzet.
- Verzorging: Ze hebben dagelijkse verzorging nodig, waaronder voeding, socialisatie en het schoonmaken van hun kooi.
- Hygiëne: Zorg dat alles waar ze in aanraking mee komen regelmatig goed schoongemaakt wordt. Ze zijn gevoelig voor diverse ziektes.