De Gehakkelde Aurelia is perfect gecamoufleerd


De gehakkelde aurelia behoort tot de ‘brandnetelsoorten’ onder de dagvlinders. Net als enkele andere dagvlinders, zoals de Dagpauwoog, leven de rupsen vooral op brandnetels, waar de gehakkelde aurelia haar eitjes dus ook achterlaat. Maar de rups eet niet alleen maar brandnetel, hij eet ook graag andere planten.

Bij ons, in Nederland en België, is hij vooral te zien in tuinen, parken, struikgewassen en langs de bosrand waar hij op zoek is naar nectar. Het Nederlandse deel van zijn naam gehakkelde, dankt deze vlinder aan de grof gekartelde randen van zijn vleugels. Zijn tweede naam is afgeleid van het Latijnse Aurelia, wat ‘goudkleurig’ betekent.

Bij dieren heb je ook een ‘soortnaam’ en dat is bij de gehakkelde aurelia in het Nederlands de C-vlinder of witte C-vlinder. En dat komt omdat je een kleine witte C ziet als hij zijn vleugels dichtgeklapt heeft. Bijzonder hè? Zie je de C op de foto?

De gehakkelde aurelia met een kleine letter c op zijn dichtgeklapte vleugels
De gehakkelde aurelia met een kleine letter c op zijn dichtgeklapte vleugels

Als volwassen vlinder heeft de gehakkelde aurelia voorvleugels met een lengte tussen de 20 en 26 millimeter en zijn spanwijdte is 42 tot 50 millimeter.

De vlinder overwintert als volwassen dier verstopt in boomholtes of tussen afgevallen blad. Hij is daarvoor heel goed gecamoufleerd. Er zit een inkeping tussen de voor- en achtervleugel, dat zie je niet vaak bij vlinders. Als de gehakkelde aurelia zijn vleugels sluit, lijkt hij op een dor blaadje, en dat verwart roofdieren vaak. Ook dat kun je je vast voorstellen als je naar de foto kijkt. 

Normaal gesproken hebben insecten 6 poten, maar de gehakkelde aurelia heeft er maar 4. Twee van zijn pootjes zijn ‘rudimentair’, wat betekent dat die twee pootjes, in de loop van de evolutie, niet tot ontwikkeling zijn gekomen en de functie verloren is gegaan. Dit komt wel meer voor bij vlinders.

De bovenzijde van de vleugels van de gehakkelde aurelia varieert van oranje tot oranje-rood met zwarte vlekken. De randen van de vleugels zijn bruin gevolgd door een grijs-witte band. De onderkant, zoals je hebt kunnen zien op de foto, is grijs.

De vlinder komt voor in vrijwel heel Europa, in Noord-Afrika en het noorden van Azië helemaal tot Korea en Japan. Hij vliegt tot wel 2000 meter boven zeeniveau!

De Gehakkelde Aurelia is een prachtige vlinder om te zien en een kei in camouflage!

Meest recente posts

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

In de kijker

Wil jij met je maatje ook een keer in ons magazine?

Meld je dan hier aan om in Maatje van de Maand te komen.

Meld je aan