De liefdevolle en opvallende Sphynx


Oorsprong

Het is bekend dat haarloze katten al vele generaties lang voorkomen. Zelfs de Azteken zouden haarloze katten hebben gehouden.


Er is in 1966 al geprobeerd om een haarloos kattenras te fokken, maar door de te kleine genenpoel stierven veel kittens aan diverse gezondheidsproblemen. Uiteindelijk stierf dat ras snel uit.

Aan het eind van de jaren zeventig werden zowel in Amerika als Canada in totaal vijf haarloze kittens geboren. Deze vijf katten vormen de basis van de Sphinx. 

Uiterlijk

Het belangrijkste kenmerk van de Sphinx is dat ze geen vacht heeft. Maar ze is niet volledig kaal: ze is bedekt met fijn, donzig haar dat ook wel een perzikhuid wordt genoemd. De Sphinx heeft geen snorharen of wimpers. 

Haar kopje lijkt wat op de Devon Rex. Haar ogen zijn citroenvormig en ze heeft grote oren die vrij ver uit elkaar staan. Ze is warm en zacht en wordt ook wel eens 'een suède kruik' genoemd. De huid is gerimpeld op delen van het hoofd, lichaam en bij de poten. 

Haar huid kan diverse kleurpatronen hebben door het feit dat ze op sommige plekken meer of minder pigment heeft.

Persoonlijkheid

De Sphinx is open, ondeugend, mensgericht en houdt van aandacht. Zij begroet haar mensenmaatje uitbundig en is erg spraakzaam. Bovendien is ze zeer intelligent, speels, knuffelig en spint ze veel.

Omdat ze zo slim is moet ze echt wel uitgedaagd worden door middel van spelletjes en interactieve speeltjes.

Ze slaapt overigens graag gezellig bij haar mensenmaatje onder de dekens. Ze zit ook graag in het zonnetje of op warme plekjes in huis. Zorg dan ook zeker dat die voldoende aanwezig zijn.

De Sphinx staat erom bekend dat ze niet heel goed weet hoe ze om moet gaan met kinderen. Tenzij ze samen opgroeien hou je daar ook best rekening mee.

Ze is ook niet graag alleen. Dus als je veel thuis bent is het geen probleem, anders haal je het beste een maatje voor haar in huis.

Sphinx die lekker warm onder een dekentje ligt te slapen
Sphinx die lekker warm onder een dekentje ligt te slapen

Verzorging

Het is zeer belangrijk om de huid van de Sphynx schoon en soepel te houden. Ze moet elke week worden gebaad of gesponst om overtollig talg te verwijderen. Haar oren moeten ook regelmatig worden schoongemaakt om infecties te voorkomen.

Haar lichaamstemperatuur ligt een graad of twee boven het gemiddelde bij katten. Hou er rekening mee dat ze een enorme eetlust heeft om haar warmteverlies te compenseren.

Ze heeft maar weinig bescherming tegen het weer. Ze mag dus zeker dus niet in de kou gelaten worden. Als ze toch naar buiten gaat, heeft ze bescherming tegen de zon nodig op haar bleke huidje.

Rasgebonden gezondheidsproblemen

De Sphynx is vatbaar voor huidproblemen, met name de ontwikkeling van erytheem en schimmelinfecties. Lees voor meer informatie zeker onderstaand artikel.

 

Raskattenwijzer | Dierenmaatjes

Raskattenwijzer

Hoewel de Sphinx geen haar heeft, kunnen mensen wel degelijk allergisch zijn voor haar.  Allergieën voor katten worden namelijk niet altijd veroorzaakt door de haren, maar soms ook door een eiwit dat wordt uitgescheiden door speeksel- en talgklieren. Het eiwit wordt verspreid over het lichaam wanneer de kat zich wast.  

Dit ras is nog steeds erg populair bij mensen, maar wees je ervan bewust dat het missen van snorharen, wimpers en vacht, de Sphinx kwetsbaar maakt voor verwondingen, warmte, kou en zon. Snorharen zijn uitermate belangrijk voor de waarneming en communicatie met andere katten. In Duitsland bijvoorbeeld, is het hebben van een Sphinx zonder snorharen en wimpers verboden omdat dat als dierenmishandeling gezien wordt.

Meest recente posts

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

In de kijker

Wil jij met je maatje ook een keer in ons magazine?

Meld je dan hier aan om in Maatje van de Maand te komen.

Meld je aan