De guppy wordt ook wel het missionarisvisje of het miljoenenvisje genoemd en is een eierlevendbarende tandkarper. Dit betekent dat ze haar eitjes in haar buik uitbroedt.
De 'gup' is wereldwijd het meest populaire aquariumvisje.
Oorsprong
De guppy is een vis die oorspronkelijk in Zuid-Amerika voorkomt. De guppy is vernoemd naar dominee Robert John Lechmere Guppy (1836-1916) die het visje vond in Trinidad. De guppy komt voor in zoet en brak water en leeft in alle lagen van het water, maar meestal in de bovenste laag omdat daar de muggenlarve te vinden zijn, het favoriete maaltje.
Kenmerken en voortplanting
Van de guppy zijn veel variëteiten gekweekt met allerlei mooi gekleurde vinnen en verschillende staartvormen: vlagstaart, onderzwaard, rondstaart en speerstaart. De verschillende kleuren spelen een belangrijke rol bij de voortplanting: vrouwtjes zijn meer geneigd te paren met een mannetje met een ongewoon kleurenpatroon.
Het vrouwtje van de guppy kan zaad van de mannetjes maandenlang opslaan en er meerdere keren van bevallen, waardoor het voorkomt dat een mannetje dat al dood is, maanden later nog nakomelingen krijgt. Het vrouwtje kan tussen de 10 en 70 visjes per keer baren, vandaar dat de guppy ook wel het 'miljoenvisje' wordt genoemd. Ze is 4 tot 6 weken zwanger en je kunt zien dat ze zwanger is, doordat ze een donkere vlek krijgt op haar achterlijf.
De vrouwtjes zijn 6 cm lang en zij leven (in gevangenschap) een half tot twee jaar. De vrouwtjes zijn meestal niet zo kleurrijk, maar meer grijsbruin. De mannetjes worden gemiddeld 4 cm lang en zij worden aanzienlijk minder oud; 3 tot 4 maanden gemiddeld. De mannetjes zijn erg kleurrijk!
Huisvesting
Je kunt kiezen voor een aquarium vol guppy's, maar guppy's zijn uitermate geschikt voor een gezelschapsaquarium. Neem zeker meer vrouwtjes dan mannetjes, want die zijn nogal geneigd de vrouwtjes op te jagen om te paren. Dus één mannetje per 2 tot 5 vrouwtjes.
Het aquarium moet zeker 60 cm lang zijn. Daarbij komt een luchtpomp, een waterfilter en verlichting. Zet er ook wat waterplantjes in zodat de guppy's zich kunnen verstoppen als ze willen en de kwaliteit van het water optimaal blijft. De watertemperatuur moet tussen de 23 en 25 graden zijn en de pH-waarde (zuurgraad) van het water hoort tussen 7 en 8 te zijn. Guppy's hebben het liefst water met een hardheid tussen de 9 en 20 DH.
Verzorging
Elke dag dienen de visjes goed bekeken te worden of ze nog gezond zijn. Tevens haal je oude voedselresten weg en eventuele losse stukjes van de planten.
In alle dierenzaken zullen ze testsetjes verkopen om het water te testen op de zuurgraad, de hardheid en de hoeveelheid ammonium, nitriet en nitraat. Zolang de waterfilter goed werkt, zul je weinig last hebben van ammonium en nitriet. Het is te adviseren bij guppy's om elke twee weken zeker een derde van het water te vervangen door vers water. Maak tegelijk het mechanische deel van de filter goed schoon. Ook maak je het glas schoonmaken met een magneetveger of filterwatten.
Belangrijk is dat je de spulletjes die je gebruikt voor de vissen apart houdt van je eigen huishoudelijke schoonmaakspullen. Sommige ziektes kunnen van vissen op mensen overgedragen worden.
Voeding
U kunt voor uw guppy's kiezen uit droogvoer, diepvriesvoer zoals pekelkreeftjes en levend voer zoals watervlooien of muggenlarven. Let er bij diepvries en levend voer op dat die soms ziektes overbrengen, dus zoek een goede leverancier. Guppy's eten ook graag algen.
Voer je guppy's één keer per dag precies zoveel als ze in 1 tot 2 minuten opkrijgen. Voer je meer, zal dat het water alleen maar vervuilen.
Ziektes
Vissen kunnen ook last krijgen van ziektes door virussen, bacteriën, schimmels en parasieten. Vaak kunnen aandoeningen verholpen worden als er tijdig iets aan gedaan wordt. Hou je visjes dan ook nauwlettend in de gaten.
Zie je vlekjes, plekken, kleurveranderingen, lusteloosheid, schade aan de vinnen, dan is er zeker iets aan de hand. Je kunt dan het beste de dierenspeciaalzaak om advies vragen of contact opnemen met een dierenarts die ook vissen behandelt.
Kijk voor uitgebreide informatie zeker eens op de website van LICG.
Weetje
De guppy is op veel plaatsen uitgezet om met name muggen te bestrijden, vanwege de voorkeur voor muggenlarven als voedsel. In Nederland is de guppy in de jaren zestig en zeventig losgelaten in het koelwater van de energiecentrale bij de hoogovens van Corus (nu Tata Steel).
Omdat dit water 's winters warm genoeg blijft, is toentertijd een populatie ontstaan die afwijkt van de normale guppy. De mannelijke exemplaren waren zo goed als kleurloos en de vrouwelijke exemplaren werden tot wel 12 cm lang. Sinds enige jaren worden er daar geen guppy's meer gevonden, maar de populatie heeft tientallen jaren standgehouden.