Internationale Dag van de Kwal


Vandaag is het de Internationale dag van de kwal. Nu vraag je je misschien af waarom we deze dag 'vieren'?

Kwallen zijn van onschatbare waarde voor het nautische ecosysteem. Ze eten een soort plankton en veel kleine vissen zoeken beschutting tegen vijanden tussen de tentakels van de kwal. Bovendien staan kwallen op het menu van veel schildpadden en vogels. Lederschildpadden eten zelfs uitsluitend kwallen 


Door de opwarming van de aarde, de vervuiling van het zeewater door plastic, olie en zware metalen, en het feit dat kwallen in sommige Aziatische landen als delicatessen gezien worden en mensen ze massaal vangen om ze op te eten, wordt de kwal met uitsterven bedreigd. Het is vooral de bedoeling mensen hiervan bewust te maken.

Vandaag willen we het bijzondere voortplantingssysteem van de kwal met jullie delen.


De levenscyclus van kwallen bestaat uit twee stadia: het poliepstadium en de meduse.

In het eerste stadium heeft de kwal in wording, de vorm van een poliep. Een poliep is een organisme dat met een steeltje aan een 'substraat' (de ondergrond of de omgeving) vastzit en dat dus niet uit zichzelf kan voortbewegen. De poliep voedt zich met langsdrijvend voedsel. Poliepen lijken qua uiterlijk op koralen en zeeanemonen. Poliepen van kwallen zijn meestal maar een paar millimeter groot. Het poliepstadium kan jaren voortduren. Maar op een gegeven moment, meestal na een hormonale of seizoensgebonden verandering, groeien er aan het topje van de poliep, tentakels. Ook maakt hij insnoeringen in zijn lijf. Hierdoor ontstaan schijven die na enige tijd groeien, loslaten. Zij groeien uit tot het tweede stadium: de meduse.


De meduse ziet er precies uit als de kwal zoals wij hem kennen. Ze zwemmen vrij rond en planten zich geslachtelijk voort. Dat wil zeggen dat de vrouwelijke kwal eicellen, en de mannelijke kwal zaadcellen vrijlaten in het water.  Als een eicel samenkomt met een zaadcel dan versmelten ze en vormen een larve (de planula). De planula zet zich ergens vast op het substraat en groeit dan uit tot een poliep, waarmee de cyclus rond is.

Zie op het plaatje hieronder hoe dat er precies uitziet:

Levencyclus van de schijfkwal
Levencyclus van de schijfkwal

Fase 1–3: de larve zoekt een substraat, een ondergrond om op te kunnen staan,
Fase 4–8: de poliep groeit en je ziet de tentakels groeien,
Fase 9–11: de poliep snoert kleine deeltjes van zichzelf af,
Fase 12–14: de meduse groeit uit tot de kwal die wij kennen.

Het is toch interessant om te weten wat er zich allemaal onder het wateroppervlak afspeelt!


Meest recente posts

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

In de kijker

Wil jij met je maatje ook een keer in ons magazine?

Meld je dan hier aan om in Maatje van de Maand te komen.

Meld je aan