De Baardagaam als huisdier


De Baardagaam (of Baardagame) is een populair reptiel. Steeds meer mensen willen hem als huisdier. Met zijn unieke uiterlijk en interessant gedrag is hij een boeiende toevoeging aan elk huishouden. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de wereld van baardagaam en alles wat je moet weten voordat je besluit er een als huisdier te nemen.

Het imposante uiterlijk van de Baardagaam

De baardagaam is een middelgrote hagedis met krachtige klauwen en een duidelijk afgeplat lichaam. Een volwassen baardagaam kan ongeveer 60 centimeter lang worden, al bestaat hij voor de helft uit staart. Hij heeft een brede, driehoekige kop.
Op zijn kop zijn stekelrijen aanwezig, evenals op zijn rug, zijn flanken en op zijn staart. De gehooropeningen zijn dieper gelegen en de oogleden sterk verdikt. Dit dient om zandkorrels buiten te houden. Een opvallend kenmerk is de uitklapbare en gestekelde keelzak die lijkt op een baard, vandaar de naam "baardagaam". Deze keelzak kan hij opblazen en gebruiken om indruk te maken op rivalen of om te communiceren.

Leefomgeving en huisvesting

De baardagaam komt in het wild alleen maar voor in Australië, nergens anders. De agame leeft in het centraal-oostelijke deel van het land.  Zijn habitat bestaat uit halfwoestijnen en droge, weinig begroeide bossen tot gebieden met struikgewas. Hij leeft vooral overdag en 's nachts verschuilt hij zich onder stenen of rotsen om uit het oog te zijn van zijn grootste vijand, de roofvogel. Zijn leefwereld speelt zich vooral af op de grond, maar hij kan als de beste op rotsen klauteren.

Een goede huisvesting is essentieel voor het welzijn van een baardagaam als je hem in gevangenschap houdt. Hij heeft een terrarium nodig dat groot genoeg is om te klimmen en te verkennen. Idealiter moet het terrarium minimaal 120 cm lang zijn om voldoende ruimte te bieden.

Omdat de baardagaam van nature dus een woestijnbewoner is, moet zijn terrarium een droog woestijnklimaat simuleren. Zorg voor een warme kant van het terrarium (30-40°C) met een warmtelamp, en een koelere kant (25-30°C).
Het is ook belangrijk om een UVB-lamp te gebruiken om ervoor te zorgen dat hij voldoende vitamine D3 kan aanmaken.

Zorg ervoor dat het terrarium voldoende schuilplaatsen en klimmogelijkheden biedt. Ook moet je een geschikte bodembedekking gebruiken, zoals zand of reptielen-substraat, dat is gemakkelijk schoon te maken.

Voeding en verzorging

De baardagaam is een omnivoor. Dit betekent dat hij zowel insecten als planten eet. Een uitgebalanceerd dieet is cruciaal voor zijn gezondheid. Zijn dieet moet bestaan uit een verscheidenheid aan insecten zoals krekels, sprinkhanen en wasmotten, evenals verse groenten en fruit zoals boerenkool, wortels en bessen. Het is belangrijk om calcium- en vitaminesupplementen toe te voegen aan zijn voedsel om ervoor te zorgen dat hij alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgen. De baardagaam vervelt regelmatig. Je kunt dat zien doordat zijn huid dof wordt. Na de vervelling komen zijn de kleuren weer mooi terug tot uiting. Daarnaast is de eetlust tijdens de vervelling vaak slecht, dus schrik daar niet van. 

Daarnaast moeten hij toegang hebben tot schoon water. Zorg ervoor dat het water dagelijks wordt ververst.

Wat betreft de verzorging is het belangrijk om regelmatig zijn terrarium schoon te maken en de bodembedekking te vervangen.  Als je bezorgd bent over de gezondheid van je baardagaam, is het altijd verstandig om een reptielendierenarts te raadplegen. Let dus goed op eventuele huidproblemen, eetlustvermindering of lusteloosheid.

Interactie en socialisatie

Hoewel de baardagaam geen hoge mate van interactie nodig heeft, kan hij absoluut genieten van het gezelschap van zijn eigenaar. Je kunt hem tam maken door hem met regelmatig en geduld te hanteren. Het is belangrijk om je baardagaam langzaam te laten wennen aan menselijk contact. Wees altijd voorzichtig bij het hanteren om stress bij hem te minimaliseren.

Conclusie

De baardagaam is een fascinerend reptiel. Hij kan, voor mensen met interesse voor reptielen, een geweldig huisdier zijn. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over zijn specifieke behoeften op het gebied van huisvesting, voeding en verzorging voordat je beslist hem als huisdier te nemen. Je kunt altijd overleggen met een reptielenhouder of een reptielendierenarts. Het zal je helpen om een stimulerende en gezonde omgeving te creëren voor je nieuwe huisdier.

Meest recente posts

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

In de kijker

Wil jij met je maatje ook een keer in ons magazine?

Meld je dan hier aan om in Maatje van de Maand te komen.

Meld je aan