De Sperwer: de jager van het bos


De Sperwer is een fascinerende roofvogel die in vele bosrijke gebieden over de hele wereld te vinden is. Met zijn indrukwekkende jachtkwaliteiten en kenmerkende verschijning is hij een ware meester in zijn leefgebied.

Leefgebied

De Sperwer komt voornamelijk voor in bosrijke gebieden, omdat dit zijn ideale jachtgrond biedt.  Maar meestal zie je de Sperwer in een dicht, jong bos met naaldbomen (fijnspar, lariks), het liefst in halfopen landschappen. Soms ook in de stad of in tuinen, in open boerenland en op erven. Buiten de broedtijd zie je de vrouwtjes vaak in open land jagen. Mannetjes jagen meer in het bos. Ze kunnen vaak best ver van het nest jagen. 

Voedsel

De Sperwer staat bekend als een opportunistische jager en voedt zich voornamelijk met verschillende soorten vogels. Vooral kleine zangvogels als mezen, mussen en vinken, maar de Sperwer-vrouwtjes eten ook grotere vogels zoals lijsters en spreeuwen. Soms vogels ter grootte van een Turkse tortel. Ze kunnen echter ook jagen op kleine zoogdieren zoals muizen en konijnen.

Sperwers zijn opportunistisch en vaak wordt er gemeld dat hij op plekken voorkomt waar mensen een fijne eetplek hebben gemaakt in hun tuin voor de kleinere vogels en dat is, als het ware, een lopend buffet voor de Sperwer.
De Sperwer heeft een scherpe blik en kan van grote hoogte prooien lokaliseren voordat hij met hoge snelheid toeslaat. Maar ze kunnen zich ook dicht bij verstoppen en vanuit die hinderlaag ineens toeslaan. 

De verschillen tussen mannetjes en vrouwtjes

De grootte en het gewicht van de Sperwer variëren afhankelijk van het geslacht en de leeftijd. De gemiddelde grootte van de volwassen Sperwer varieert van 30 tot 50 centimeter, met een spanwijdte van 60 tot 90 centimeter. Het gewicht varieert meestal tussen de 150 en 350 gram.


De mannetjes zijn kleiner dan de vrouwtjes. De foto bovenaan het artikel is een mannetje. Hij heeft een donkergrijs verenkleed van boven en een oranje gloed over zijn gebandeerde borst. Het vrouwtje is helemaal grijs, met witte strepen aan weerszijden van haar kop. Ook zij heeft een gebandeerde brede borst. Ze is een stuk groter. Dat kun je zien in het filmpje hieronder.

Roepende sperwer

Broedseizoen en jongen

De Sperwer broedt in bossen, maar soms ook in tuinen en parken. Het broedseizoen van de Sperwer begint meestal in de lente en in sommige gebieden in de vroege zomer. Het vrouwtje bouwt een nest van takken en twijgen hoog in de bomen. Na een broedperiode van ongeveer 30 dagen worden de jongen geboren. De jongen worden gedurende ongeveer 4-5 weken gevoed door hun ouders voordat ze beginnen met het leren jagen en zelfstandig worden.

Conclusie

De Sperwer is een imposante roofvogel met een unieke set kenmerken. Door zijn aanpassingsvermogen en zijn rol in het ecosysteem is de Sperwer een belangrijke en indrukwekkende soort in de natuur.

Meest recente posts

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

In de kijker

Wil jij met je maatje ook een keer in ons magazine?

Meld je dan hier aan om in Maatje van de Maand te komen.

Meld je aan